Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента Румен Радев, което той

...
Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента Румен Радев, което той
Коментари Харесай

Комисията по отбрана не подкрепи ветото на Радев за БТР-ите

Комисията по защита не поддържа ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху решението за даване на бронирана транспортна техника на Украйна, заяви Българска телеграфна агенция.

Новината идва, след като на 22 ноември Народното събрание ратифицира споразумението между Украйна и България за безплатно даване на 100 бронетранспортьора (БТР-и) с отпаднала нужда на Украйна. Няколко дни по-късно Радев наложи несъгласие, като един от доводите му беше, че БТР-ите могат да бъдат употребявани в България.

Единствените партии, които поддържаха ветото на президента, са Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Очаква се ветото да бъде дефинитивно отхвърлено в пленарната зала в петък, заяви БНР.

Преди началото на комисията министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че армията не е показала интерес към бронираната транспортна техника.

Досега бронетранспортьорите са употребявани в България само в границите на така наречен „ Възродителен развой “ (1984-1989), при който етническите турци в България са принудително преименувани и депортирани.

Споразумението за даване на БТР-ите беше подписано през август 2023 година при посещаване на президента на Украйна Володимир Зеленски в България. До него се стигна след решение на Народното събрание от юли за изпращане на БТР-и на Украйна.

При последвалите гласувания в Народното събрание решението беше подкрепено от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ и беше отхвърлено от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Законът беше утвърден дефинитивно на 22 ноември. Няколко дни по-късно обаче Радев го върна в Народното събрание за наново гласоподаване.

В претекстовете си той показва, че депутатите не са били задоволително осведомени с „ съответните параметри на дарението “ и не са могли да преценяват дали БТР-ите в действителност са с отпаднала нужда. Според него те могат да се употребяват за защита на границата.

През юни държавното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ одобри изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в осъществяване на решение на предходното Народно събрание от 9 декември 2022 г. Страната беше нападната от Русия на 24 февруари 2021 година

След началото на войната повечето европейски държави изпратиха военна помощ на Украйна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР